Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Ako vybrať ideálny projektor domov, do kancelárie či na cesty?

Projektory sú zariadenia umožňujúce premietanie obrazu z rôznych zdrojov, ako počítače, mobily a ďalšie streamovacie zariadenia, na plátno alebo inú vhodnú plochu. Prenášajú obraz vo veľkom formáte, čo sa hodí na prezentácie, vzdelávanie či zábavu. Premietanie obrazu pomocou projektora zvyšuje jeho viditeľnosť a umožňuje sledovanie viacerým divákom naraz, čo je v mnohých situáciách nenahraditeľné. Zaujíma vás ako si vybrať správny projektor, akými technológiami disponujú, aké príslušenstvo budete potrebovať alebo kde všade ich môžete použiť? To všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Projektory podľa použitej technológie

V súčasnosti sa v projektoroch stretávame s dvoma hlavnými technológiami LCD a DLP. LCD projektory využívajú na vykreslenie obrazu tekuté kryštály a sú známe svojim jasným obrazom a dobrými farbami, čo z nich robí ideálnu voľbu pre prezentácie a vzdelávacie účely. Nevýhodou môže byť nižší kontrast a viditeľné mriežkové štruktúry na obraze, ktoré môžu pôsobiť rušivo. DLP projektory fungujú na princípe digitálnych mikro zrkadiel odrážajúcich svetlo cez farebné filtre. Výhodou je vysoký kontrast a plynulosť obrazu, čo sa hodí pri sledovaní priamych prenosov alebo filmov.

Zdroje svetla v projektoroch

Projektory využívajú rôzne zdroje svetla, ktoré majú priamy vplyv na ich výkon a životnosť. Lampové projektory využívajú tradičné lampy. Ich výhodou je nízka cena náhradných lámp, avšak ich životnosť sa pohybuje len v rozmedzí 2000 - 4000 hodín a tiež sú známe vysokou spotrebou energie. LED projektory využívajú ako zdroj svetla LED diódy s dlhou životnosťou, ktorá môže dosahovať až 20 000 hodín a nízkou spotrebou energie. Nevýhodou je nižšia svietivosť v porovnaní s lampovými, čo môže byť problematické v osvetlených miestnostiach. Laserové projektory sú vybavené laserovými zdrojmi s vysokou svietivosťou a životnosťou až 30 000 hodín. Najväčšími výhodami sú nízka údržba a okamžité zapnutie a vypnutie. Nevýhodou môže byť vyššia obstarávacia cena.

.

Dôležité parametre pri výbere projektora

Pri výbere projektora je dôležité zohľadniť viacero parametrov, aby dokonale splnil vaše predstavy a potreby.

Svietivosť ovplyvňuje viditeľnosť v rôznych svetelných podmienkach, pričom vyššia svietivosť znamená lepšiu viditeľnosť v osvetlených miestnostiach.

Rozlíšenie určuje kvalitu, ostrosť a detail obrazu, pre domáce kino je v dnešnej dobe nevyhnutnosť minimálne Full HD alebo 4K.

Kontrastný pomer má vplyv na hĺbku a detail obrazu, pričom vyšší kontrastný pomer poskytuje lepší obraz.

Konektivita určuje spôsoby, akými sa k projektoru možno pripojiť. Modernými štandardmi sú HDMI a USB porty, ale aj bezdrôtové pripojenie pre spojenie so širokou škálou zariadení.

Hlučnosť je dôležitým parametrom najmä pri domácich kinách, keď tichý chod pomáha k zvýšeniu komfortu počas sledovania.

Použitie projektorov

Projektory majú široké uplatnenie v mnohých prostrediach a často je ich prítomnosť nenahraditeľná. Navyše, ich použitie už nie je limitované iba do interiéru alebo k dostupnosti elektrickej energie.

V exteriéri sú obľúbené najmä projektory s batériou umožňujúce premietanie v záhrade, prírode, kempoch či pri outdoorových aktivitách. Hlavnou výhodou je možnosť prenášania a nezávislosť od prítomnosti elektrickej energie, pričom v ostatných parametroch v ničom nezaostávajú. Použitím nabíjacej stanice možno navyše predĺžiť dobu premietania a zvýšiť tak pohodlie na cestách. Špeciálne vo vonkajšom prostredí sa nezaobídete ani bez kvalitného projekčného plátna.

V interiéroch majú projektory rovnako bohaté využitie, keď sa používajú ako domáce kino, v kanceláriách, školách, ale možno ich použiť prakticky kdekoľvek. V kanceláriách a konferenčných miestnostiach sa kladie dôraz na vysokú svietivosť pre použitie v osvetlených miestnostiach. V školách a vzdelávacích inštitúciách slúžia na interaktívne vzdelávanie a prezentácie. Doma si s pomocou projektora s vysokým rozlíšením a kontrastom môžete vytvoriť autentický zážitok ako v kine.

.

Projektory pre domáce kino

Pre dosiahnutie najlepšieho zážitku z domáceho kina sa oplatí investovať nielen do samotného projektora, ale aj do ďalšieho príslušenstva. S ich pomocou vytvoríte autentický zážitok z pozerania filmov priamo vo svojej obývačke. Pri výbere projektora pre domáce kino je potrebné zamerať sa na niekoľko dôležitých parametrov. Vysoké rozlíšenie, vysoký kontrast a vernosť farieb sú ideálne pre sledovanie športových prenosov, filmov či seriálov. Navyše, s ich pomocou môžete organizovať sledovanie s priateľmi a rodinou.

Príslušenstvo k projektorom

Pre dosiahnutie maximálneho zážitku zo sledovania obľúbených programov odporúčame doplniť projektor aj o ďalšie kvalitné príslušenstvo.

Reproduktory sú neoddeliteľnou súčasťou filmového zážitku či športového prenosu. Aj napriek tomu, že niektoré modely majú zabudované reproduktory, ideálny zvuk dosiahnete s použitím soundbarov, externých reproduktorov alebo systémov podporujúcich priestorový zvuk.

Premietacie plátna oceníte nielen v exteriéri, ale rovnako s domácim kinom. Sú špeciálne navrhnuté pre optimalizáciu svetelného odrazu zvyšujúceho jas a kontrast obrazu, čo zaručí lepšiu kvalitu obrazu ako premietanie na stenu. K dispozícii sú pevné plátna poskytujúce najlepší obraz, ale aj prenosné, ktoré sa ľahko skladajú a prenášajú.

Montážne držiaky umožnia správne umiestnenie projektora. Zároveň umožňujú flexibilné nastavenie polohy a uhla premietania pre dosiahnutie požadovanej kvality obrazu. Na výber máte zo stropných alebo nástenných držiakov pre bezpečné umiestnenie na požadované miesto.

Káble a adaptéry slúžia na pripojenie projektora k zdroju signálu ako sú herné konzoly, streamovacie zariadenia, počítače a ďalšie. Štandardom je použitie HDMI káblov pre vysokokvalitný prenos obrazu a zvuku, pre staršie zariadenia môžu byť potrebné redukcie na VGA prípadne RCA.

Ovládanie projektora je kľúčové pre pohodlné používanie. To môže byť náročnejšie v prípade, že je umiestnený na strope, a preto je väčšina projektorov vybavená diaľkovým ovládaním, prípadne ho možno ovládať pomocou aplikácie v smartphone. Vybrané moderné projektory podporujú hlasové ovládanie či integráciu so zariadeniami ako Google Home či Amazon Alexa.