Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Ako vybrať správnu elektrickú kolobežku?

Elektrické kolobežky predstavujú pohodlný a ekologický spôsob dopravy, ktorý je veľmi populárny. Pri výbere správnej kolobežky je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú jej výkon, komfort a vhodnosť pre rôzne terény. Tým zabezpečite výber správneho typu a modelu pre vaše potreby.

Dizajn e-kolobežky

Dizajn kolobežky by mal zodpovedať vašim preferenciám a hmotnosti. Okrem estetického vzhľadu zahŕňa aj kvalitu konštrukcie a pohodlie pri jazde, ktoré ovplyvňujú náklady a frekvenciu údržby. Kľúčové aspekty dizajnu zahŕňajú veľkosť kolies, typ pneumatík, odpruženie a brzdy.

Veľkosť kolies: Väčšie kolesá (10 a viac palcov) poskytujú lepšiu priľnavosť a stabilitu, zatiaľ čo menšie kolesá (5 až 8 palcov) sú ľahšie a skladnejšie.

Typ pneumatík: Kolobežky môžu mať plné (bezdušové) alebo nafukovacie pneumatiky. Nafukovacie pneumatiky poskytujú pohodlnejšiu jazdu, ale vyžadujú pravidelnú údržbu. Plné pneumatiky sú bezúdržbové, ale menej pohodlné.

Odpruženie: Existujú tri typy odpruženia – pružinové, gumové a hydraulické/vzduchové. Kombinované pružinové a hydraulické odpruženie poskytuje najvyšší komfort pri jazde na dlhé vzdialenosti.

Brzdy: Hlavné typy bŕzd sú nožné, bubnové, kotúčové a elektrické. Kotúčové brzdy poskytujú najlepšie zastavenie, zatiaľ čo elektrické ponúkajú bezúdržbový chod a navyše s možnosťou rekuperácie.

Bezpečnostné prvky: Zahŕňajú zadné a predné svetlá, ktoré zlepšujú viditeľnosť v noci, a hodnotenie IP (ochrana proti prachu a vode). IP rating určuje odolnosť voči prachu a vode.

Maximálna rýchlosť

Maximálna rýchlosť kolobežky je dôležitá, ak ju plánujete používať na dochádzanie do práce. Väčšina elektrických kolobežiek dosahuje rýchlosť medzi 20 a 30 km/h. Rýchlosť ovplyvňujú hmotnosť jazdca a kolobežky, odpruženie a pneumatiky. Pri jazde do kopca alebo na nerovnom teréne je potrebný vyšší výkon. Pri tejto vlastnosti je potrebné dbať na dodržiavanie slovenskej legislatívy, ktorá dovoľuje rýchlosť kolobežky maximálne 25 km/h v cestnej premávke.

Výkon motora

Výkon motora je kľúčový pre rýchlosť a nosnosť kolobežky. Väčšina kolobežiek má jednosmerné vstavané motory priamo v kolesách. Výkon motora sa udáva vo wattoch (W). Pre dospelých je minimálny výkon 250 W, čo je dostatočné na jazdu po rovnom povrchu a malých kopcoch. Pre strmšie stúpania je potrebný výkon 400-700 W. Najvýkonnejšie modely majú dvojité motory s kombinovaným výkonom 1000 W a viac.

Hmotnosť a nosnosť

Hmotnosť kolobežky a jej nosnosť sú dôležité pri výbere. Väčšina kolobežiek má nosnosť medzi 100 až 150 kg. Hmotnosť kolobežky ovplyvňuje jej ovládateľnosť a prenosnosť. Ľahšie modely sú vhodnejšie na prenášanie, zatiaľ čo ťažšie modely sú stabilnejšie pri jazde. Ak plánujete kolobežku často prenášať alebo skladovať, zvážte ľahký a skladací model.

Dojazd

Dojazd je maximálna vzdialenosť, ktorú kolobežka dokáže prejsť na jedno nabitie. Dojazd ovplyvňuje hmotnosť jazdca, rýchlosť jazdy, typ jazdy, výkon motora, jazdný povrch a poveternostné podmienky. Výrobcovia uvádzajú dojazd za ideálnych podmienok, ale v reálnych podmienkach môže byť kratší. Pri výbere kolobežky zvážte svoje denné trasy a potrebný dojazd.

 

 

Typy elektrických kolobežiek z ktorých si každý vyberie

Mestské elektrické kolobežky

Mestské kolobežky sú ideálne pre jazdu po meste. Sú ľahké, skladné a majú elegantný dizajn. Typické parametre zahŕňajú motor s výkonom 250-500 W, maximálnu rýchlosť 20-25 km/h a dojazd 15-30 km. Hmotnosť týchto kolobežiek sa pohybuje medzi 10-15 kg a cena sa pohybuje obvykle od 300 € do 800 €.

Terénne elektrické kolobežky

Terénne kolobežky sú určené pre jazdu mimo asfaltu. Majú robustnú konštrukciu, silné motory (500-8000 W) a dobré odpruženie. Maximálna rýchlosť môže dosahovať až 120 km/h a dojazd až 100 km. Hmotnosť týchto kolobežiek je zvyčajne medzi 25-50 kg a cena sa pohybuje od 650 € až do 3500 €.

Elektrické kolobežky so sedadlom

Kolobežky so sedadlom kombinujú komfort a výkon. Sú vhodné na dlhšie trasy a rôzne typy terénov. Typické parametre zahŕňajú motor s výkonom 350-1000 W, maximálnu rýchlosť 25-35 km/h a dojazd 30-40 km. Hmotnosť týchto kolobežiek je medzi 15-35 kg a cena sa pohybuje od 500 € do 1000 €.

 

 

Výber podľa značky

KuKirin

patrí medzi najobľúbenejšie kolobežky v kategorií motorov 500W a viac. Značka z nášho pohľadu patrí do strednej kvality, avšak svoju obľúbenosť si našla najmä vďaka svojmu skvelému pomeru cena/výkon. Taktiež je široká dostupnosť náhradných dielov pre tieto modely. Veľmi podobne je na tom značka Kugoo.

 

 

Joyor

je španielská značka zameriavaná na jedinečné modely so skvelou kvalitou spracovania a dizajnu. Tieto modely sú vďaka dizajnérom v Holandsku jedinečné na trhu. Vyrábajú modely od mestských kolobežiek až po výkonné terenné elektrokolobežky s výkonom až 2600W. Najlepší model značky Joyor si získal model S10-S, ktorý sa ako jediný z kategórie terenných kolobežiek s výkonom až 2000W dostal pod hranicu 1000 €. Ak chcete siahnúť po kvalite, ktorá vám zaručí dlhú životnosť a jednoduchosť konštrukcie spolu s priaznivou cenou, Joyor je správna voľba.

 

 

 

Bogist

sa teší svojej obľube vďaka svojím modelom so sedadlom, ktoré sú určené pre tých ktorí si chcú jazdu užiť. Sú vhodné aj pre starších, ktorí potrebujú skvelú prepravu do obchodu či k známym. Model M5 Max je vďaka svojmu dizajnu a konštrukcií kráľom v kategórií elektrických kolobežiek so sedadlom.

 

 

iScooter

elektrokolobežky prinášajú modely určené najmä do mesta a do mierneho terénu. Kolobežky sa tešia svojej obľúbenosti vďaka možnosti skladanie, nastavenia či pripojenia z mobilného telefónu, čo robí z modelov smart kolobežky pre každého.

 

 

Halo Knight

sa zameriava na elektrobicykle a elektrokolobežky vo vyššej výkonnostnej kategorií so skvelým pomerom cena/kvalita. Modely série T sú určené na cesty aj do terénu s výkonom od 2000W.

 

 

Pri výbere elektrickej kolobežky na leto 2024 zvážte svoje potreby a preferencie, ako aj terén, na ktorom budete jazdiť. Mestské kolobežky sú ideálne pre hladké povrchy, terénne kolobežky zvládnu aj náročnejšie podmienky a kolobežky so sedadlom ponúkajú komfort na dlhšie trasy. Nezabudnite tiež na bezpečnostné prvky a pravidelnú údržbu pre bezproblémovú jazdu.